Чому важлива сповідь для військових? Отець Петро Жук. Пряма мова

Звичайно, що людина, чи військовий, в якій би ситуації вони не знаходилися (ми говоримо зараз про справедливо війну, ми говоримо про війну, коли ми обороняємося, коли кожен військовий, несучи своє служіння, тримаючи зброю в руках, він не тільки рятує, він підтримує життя інших людей). Але у всьому цьому він відчуває, що вбивство – це є щось неприроднє. Я не зустрічав між військовими людей, які б не відчували наслідку внутрішнього тих воєнних дій.

Тому, звичайно, що Церква завжди старалася бути у цих обставинах близько: через духівників, через священників, через інституцію капеланства військового. Чому і потрібен священник біля цього солдата? Щоби дати йому сили, натхнення, розуміння, відчуття прощення і присутності Бога. Бо вбивство – це неприродньо. Тому Господь у Десяти Заповідях каже «Не вбий!». І солдат, який сповнює свій обов’язок, все одно відчуває наслідки цих речей. Тому потрібно духовний супровід, потрібне покаяння. І дуже часто солдатові потрібно проговорити це, вийняти з себе, не залишатися. Зараз, коли Збройні сили України поповнилося чоловіками і жінками мобілізованими, які не завжди готувалися до війни, як добре, коли близько них на передовій, у місцях їхнього розташування є священик, капелан. Є людина, яка може показати, що їхня місія є велична, що їхня дія героїчна, що їхнє завдання є збереження миру і добра і життя для багатьох людей, мільйонів людей цієї країни, яку вони захищають. Священники дозволяють їм внутрішнього примиритися з Богом через Святу Тайну Покаяння. Ми не можемо говорити, що військовий має якийсь гріх.

Насправді, ні. Але коли людина особисто переживає і має відчуття внутрішні, що ці події впливають на неї, то дуже добре цьому військовому прийти і обговорити це, поговорити зі священиком, вийняти це з себе, отримати Боже благословення і знати, що його руками Господь звершує справедливість. Бо Бог є люблячий і також справедливий і дав нам повне право боронити і захищати життя, свою Богом даного землю і свій народ.

Більше можна дізнатись про Сповідь подивившись передачу Відкрита Церква за посиланням.

Підтримати «Живе телебачення»

Дивіться також