Парафія Святої Варвари у Відні | Жива парафія

Історія парафії Святої Варвари розпочалася майже чотири століття тому у самому центрі Відня, у столиці Австро-Угорської імперії, де молилися студенти. Потім кілька років вона стояла забутою, аж поки у церкви Святої Варвари з імператорського веління не почалося нове життя – українське.

Австрійська імператриця особисто опікувалася храмом. Вона особисто подарувала церкві унікальні рипіди та процесійний хрест з вишивкою своєї доньки Марії Антуанетти. А ще серед подарунків імператриці – напрестольне Євангеліє.

Тут довгий час перебували мощі святого Йосафата. Але через постійну загрозу знищення після Другої світової війни їх таємно перевезли до Риму. Сьогодні у церкві зберігається саркофаг та ризи святого Йосафата.

Також тут знаходиться образ святого Йосафата, який написала Софія Шептицька – мати митрополита Андрея Шептицького та Климентія Шептицького.

Церква Святої Варвари – це справжній літопис присутності українців у Відні: унікальні документи, метричні книги, листи та історичні спогади про життя парафії. Усе це кількасот років зберігає церковний архів.


Дивіться також